tiistai 24. marraskuuta 2009

Lukion luovat ja valinnaiset aineet

Onko lukio täynnä pelkkiä reaaliaineita? Ei onneksi. Laitilan lukiosta löytyy luovia aineita, jotka ovat helpotus rankkoihin reaaliaineisiin. Pakollisena on yksi kurssi kuvaamataitoa ja yksi kurssi musiikkia, joiden lisäksi täytyy vielä valita joko musiikista tai kuvaamataidosta toinen kurssi. Kuvaamataidosta ja musiikista on myös mahdollisuus suorittaa lukiodiplomi. Jos olet todella kiinnostunut jommastakummasta aineesta, kannattaa diplomia harkita.

Musiikki ja kuvaamataito ovat kaikille tuttuja luovia aineita jo peruskoulusta, mutta entäs kaikki täysin valinnaiset, erikoisemmat aineet? Miltä kuulostaisivat esimerkiksi ATK:n ohjelmointikurssi tai latina? Muitakin aineita löytyy, valittavana on myös  esimerkiksi espanjaa ja venäjää.

Ohjelmointi

ATK on lukiossa täysin valinnainen aine. Jo peruskoulussa voi ottaa valinnaiseksi aineeksi tavallisen hyötyohjelma-kurssin tai ohjelmoinnin. ATK-taidoista tulee olemaan hyötyä tulevaisuudessa, koska monessa ammatissa työskennellään tietokoneen kanssa.

Opettajat pelottelevat sanomalla ohjelmoinnin olevan vaikeaa, ainakin peruskoulussa minulle sanottiin näin. Sanottiin, että ohjelmoinnissa tarvitaan paljon englannin kieltä ja matematiikkaa. Tavallisesta ohjelmoinnin kurssista kyllä pääsee läpi ihan normaaleilla taidoilla (ainakin peruskoulussa), joskus kyllä voi olla hankalaakin. Ohjelmoinnin ohjelmana käytetään nyt Lazarus- nimistä ohjelmaa, peruskoulussa oli käytössä Delphi- ohjelma, mutta uusien koneiden myötä sielläkin käyttöön tuli Lazarus.

Tässä on esimerkki yksinkertaisesta ohjelmasta:

 procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  label1.caption := ' tervetuloa ' ;
     tulostus.caption := 'kiitos ' ;

end;

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
  label1.caption := ' ' ;
     tulostus.caption := ' ' ;
        button1.caption := ' paina uudelleen ' ;
end;         
                         
(Tässä ohjelmassa on siis kaksi nappia, kun toista painaa ilmestyy teksti ”tervetuloa, kiitos”. Kun painat toisesta napista, teksti katoaa. Painamalla taas ensimmäistä nappia teksti ilmestyy uudelleen. )                

Itselläni oli peruskoulussa molemmat valinnaiset ATK:n tunnit ja pidin molemmista. Ajatuksena on ottaa kaikki mahdolliset ATK-kurssit, joita on vielä lukiossakin. Suosittelen ATK:ta myös teille, jotka olette siitä edes vähän kiinnostuneita. ATK:n, varsinkin ohjelmoinnin, tunneille tarvitaan lisää oppilaita. Ohjelmoinnin opettajana toimii Vesa Ala-Äijälä.

Latina

Asko Timonen opettaa Laitilan lukion latinan lyhytkurssia, joka järjestetään kahdessa erässä, ensimmäisen ja toisen jakson aikana.

Latina ei varmasti ole kaikille paras vaihtoehto, ja meidän kuuden opiskelijan porukkamme onkin kutistunut neljään, joskin toisessa tapauksessa aikataulut muodostuivat riesaksi. Itse valitsin kurssin mielenkiinnon takia, enkä ole katunut päätöstäni yhtään. Aloitimme tervehdysten ja hyvästelyitten opettelulla ja kirjoitimme jonkin verran latinan historiasta, ja nyt taivuttelemme substantiiveja ja adjektiiveja. Suosittelen latinaa kaikille lämpimästi, se voi ehkä kuulostaa oudolta, mutta se on helppoa, ainakin minusta.


Salve = Tervehdys                                                           Vale = Hyvästi
Gratia = Kiitos                                                               Iter optimun! = Hyvää matkaa!    

Musiikki

Juha Grönlund on tuttu kaikille yläasteen puolelta, ja hän opettaa musiikkia myös meille lukiolaisille. Musiikki tuo helpotusta rankkojen reaaliaineiden rinnalle. Teoriaa on vähän, mutta laulamista ja soittamista sitäkin enemmän. Musiikki ja minä -kurssissa keskitytään enemmän kitaran soittoon sekä käsitellään Mozartin tai Beethovenin historiaa.

Lukiossa musiikkia on yksi pakollinen kurssi, mutta jos ottaa vain yhden kuvaamataidon kurssin, on otettava lisäksi vielä yksi musiikinkurssi.

Kuvaamataito

Luovuutta, sitähän se kysyy. Joillekin kuvaamataito voi olla piinaavaa tuskaa, toisille taas lempiaine. Mutta kyllä kuvaamataitokin on tärkeää.

Kuvaamataito on todellakin tilaisuus näyttää luovat taidot. Ensimmäisen kurssin nimi on ”Minä, kuva ja kulttuuri”, mikä sopii mielestäni todella hyvin ensimmäisen kurssin nimeksi. Pakollisella kurssilla kuvaamataidosta ei ehkä saa irti kaikkea sitä, minkä saa valinnaisella kurssilla. Kuvaamataidon tunnille kannattaa tulla, vaikka vain sen takia, että haluaa jotain luku-urakkaa helpottavia aineita jaksoihin. Kuvaamataidon opettajana toimii yläasteelta tuttu Jari Nordman



Tekstin kirjoitti: Christa J.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti