torstai 12. toukokuuta 2011

Tulevan syksyn erikoisviikon tarjontaa

Mikä on erikoisviikko?
Erikoisviikko järjestetään vuosittain syksyn ylioppilaskokeiden aikaan. Kurssit ovat yleensä puolikkaita kursseja. Kurssisisältöjä on eri oppiaineiden yhteydessä, mutta on myös kursseja, joiden sisältö ja tavoitteet eivät liity oppiaineisiin. Tällaisia erilaisia kursseja ovat esimerkiksi survival- selviytymiskurssi, ilmaisutaito ja viittomakieli.

Erikoisviikon kurssit ovat soveltavia ja ne arvostellaan aina suoritusmerkinnällä hylätty/hyväksytty. Poissaoloja ei saa tulla, tai ne korvataan erilaisilla tehtävillä.

Kurssien aiheet suunnitellaan joka vuosi erikseen ja oppilaat pääsevät vaikuttamaan niihin. Abeilla on viikon aikana mahdollisuus osallistua englannin ja ruotsin kertauskursseille, mutta he saavat olla mukana myös muilla kursseilla.

Ensi syksyn kurssitarjonta pitää sisällään seuraavanlaisia opintokokonaisuuksia:
ENA9 (englannin puhekurssi), survival- / turvakurssi, uskonto elokuvassa -kurssi, yrittäjyyskurssi, ilmaisutaito, luova kirjoittaminen, viittomakieli, historiaa populaarikulttuurissa -kurssi, ensiapukurssi, LI7, tietotekniikan ajokortti, biologian laborointi sekä sosiaalityön kurssi. Lisäksi abeille on tarjolla englannin ja ruotsin kurssit, jotka valmentavat syksyn kirjoituksiin. 
Seuraavassa on opettajien kirjoittamia lyhyitä esittelyjä erikoisviikon kursseista:
Liikunta:
Liikuntakurssilla tutustutaan hieman erikoisempiin liikuntalajeihin, joihin ei muilla lukion liikuntakursseilla perehdytä. Lajivalikoima vaihtelee vuosittain ja viikon ohjelma pyritään tekemään opiskelijoiden toiveiden mukaiseksi mahdollisuuksien mukaan. Kurssimaksu n.20 €
Survival:
Survivalkurssilla opitaan luonnossa liikkumisen, -ja selviytymisen taitoja. Kurssi muodostuu kahdesta erikoisviikolla pidettävästä aamupäivän opetustuokiosta ja vuorokauden mittaisesta kenttäjaksosta pe-la. Kurssimaksu n. 20 €

Populaarikulttuuri historiassa:
Kurssilla tutustutaan erilaisiin populaarikulttuurin ilmiöihin ja tuotoksiin siitä näkökulmasta, miten niissä käsitellään historiallisia faktoja. Yhdessä pohditaan esimerkkien kautta sitä, minkälaisen kuvan historiasta ne antavat ja millaisia ”taiteilijan vapauksia” niissä on käytetty. Jokainen opiskelija tutustuu myös johonkin itse valitsemaansa työhön (musiikkikappaleeseen, elokuvaan, maalaukseen, runoon…) ja esittelee muulle ryhmälle sekä alkuperäistyön että sen taustalla olevan oikean historian. Kurssin tarkoitus on osoittaa, että populaarikulttuurikin voi opettaa historiaa – ja ennen kaikkea lähdekritiikkiä!


Yrittäjyyden minikurssi:
Laitilan yrittäjien kanssa yhteistyössä tarjottava kurssi, jonka aikana kuullaan asiantuntijaesityksiä yrittäjiltä, käydään tutustumassa lähialueen yrityksiin ja mahdollisuuksien mukaan tehdään hieman käytännön harjoituksiakin.
Ihmisen biologiaa laboroiden:
Kurssilla käydään läpi ihmisen solujen, verenkierron, erityselimistön, silmän ja aivojen rakennetta ja toimintaa sekä laboroidaan sydän, munuainen, silmä ja aivot. Lisäksi tutkitaan ja valmistetaan mikroskooppinäytteitä.
Sosiaalityö:
Sosiaalityö on kokonainen kurssi. Se koostuu kokoontumisista n. kerran viikossa koulupäivän jälkeen ennen syksyn erikoisviikkoa. Kokoontumisissa luodaan pohjaa erikoisviikon ”kenttäjaksoa” varten. Erikoisviikon aikana opiskelijat ovat harjoittelijoina valitsemassaan kohteessa, esim. päivähoidossa, koulussa tai kotipalvelussa.

Uskonto elokuvassa:
Uskonto elokuvassa -kurssilla sovelletaan uskontotieteellistä näkökulmaa elokuvalliseen kerrontaan: uskonnollisten aiheiden käsittely ja tulkintamahdollisuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti