torstai 12. toukokuuta 2011

Potkiaiset 16.2.2011 - sydämiä, naurua ja jauhoja

Vuoden 2011 abit hyvästelivät opinahjonsa perinteiseen tyyliin penkkaripäivänä. Kakkoset, sittemmin lukion vanhempien asemaan nousseet, puolestaan jättivät jäähyväiset abiturienteille penkkaripäivän aattona järjestetyissä potkiaisissa. Tunninmittaisessa ”muistotilaisuudessa” testattiin kolmasluokkalaisten ryhmätaitoja ja älykkyyttä, juotiin kakkukahvit ja kokoonnuttiin viimeistä kertaa yhteen. Tilaisuutta ympäröi positiivinen ja lämmin tunnelma – taisi joillakuilla hauskaakin olla.
   Lukion kakkosten abeille järjestämä tilaisuus ideoitiin ja toteutettiin oppituntien ulkopuolella. Kaiken takana oli muutaman aktiivisen henkilön muodostama dreamteam, joka oli päävastuussa tapahtumasta. Kaikki kakkoset osallistuivat osaltaan järjestelyihin antamalla pienen kolehdin tarjoilu- ja materiaalikustannuksia varten.
   Potkiaiset, joiden teemana oli ystävänpäivä, alkoivat kello 15:00. Yhdenmukaisesti mustiin abivaatteisiin pukeutuneet potkittavat saapuivat koulun ruokalaan kakkosten muodostamaa kunniakujaa pitkin. Ensin ohjelmassa oli alkumalja maljapuheineen. Lämminhenkisen leikkimielinen puhe abeista kirvoitti naurunhymähdyksiä ja hyväksyviä nyökytyksiä yleisön joukosta.
   Ennen kahvitarjoilua abien piti todistaa sydänpelissä ryhmätyöskentelykykynsä. Ruokalan seinille kiinnitetyt, jokaiselle erikseen nimetyt sydämet sisälsivät aforismin ja ohjeet ruokajonojen muodostamiseen. Kaikkien löydettyä paikkansa tarjoiltiin väelle täytekakkua sekä kinkkupiirakkaa kahvin kera. Tarjoilun ja tarjottavat kakkoset olivat ostaneet koulun keittiöltä, joka hoiti osuutensa moitteettomasti. Kahvittajattarina oli lisäksi neljä ykkösluokkalaista. Kukkaispöytäliinat ja Laitilan Puutarhakaupasta hankitut kukkakimput koristivat pöytiä, joista kantautui kahvittelun lomassa vilkas puheensorina.
   Tarjoilun jälkeen abiturientit pääsivät osoittamaan viisautensa tietovisassa opettajia vastaan. Tiukka kilpailu päättyi lopulta potkittavien ylivoimaiseen 6-0 voittoon, ja opettajien todettiin joutuvan palaamaan takaisin koulunpenkeille. Tulokseen saattoivat tietysti vaikuttaa kysymykset, jotka oli laadittu kunkin kohderyhmän älykkyysosamäärää puolueellisesti mukaillen.
   Lopulta koitti potkaisu, jossa abit laskettiin pois Laitilan lukiosta. Ryhmänohjaajat Aki ja Riitta jättivät viimeisen jäljen oppilaisiinsa: jauhoisen kengänkuvan jokaisen takalistoon. 
    Kakkosten ydinryhmän, useiden auttajien, lämminhenkisten abien sekä rentojen opettajien ja oppilaiden sekoittuessa keskenään syntyi lopputuloksena onnistunut mikstuura, potkiaiset. Alkujaan huolestuttanut pelko alhaisesta osallistumisprosentista osoittautui turhaksi ja tilaisuus oli onnistuneesti hallittu kokonaisuus, jossa tekijöiltä kyllä vaadittiin improvisaatiotakin.  
   Hyvin onnistuneen tilaisuuden takana oli useita henkilöitä, joita ei tässä erikseen nimeltä mainita, mutta jotka varmasti tietävät ansaitsevansa suuren kiitoksen vaivannäöstään ja panoksestaan tilaisuuden puolesta. Siis kiitos kaikille potkiaisten järjestämiseen tai itse tilaisuuteen jollakin tavoin osallistuneille! Toivottavasti Laitilan lukion potkiaisperinne jatkuu vahvana jatkossakin. Vastuusta ja rimaa hipovasta täydellisyydestä parsittu viitta laskeutuu nyt tulevien kakkosten harteille.  

Teksti: Jarmo U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti