tiistai 24. marraskuuta 2009

Mitä Laitilan lukiossa oikein opiskellaan? Infoa yseille!

Lukiomme on aivan tavallinen yleislukio, jossa opiskellaan samoja aineita kuin missä tahansa suomalaisessa lukiossa. Melkein kaikki aineet ovat myös samoja, joita yläkoulun puolellakin opiskellaan - sinulle, yhdeksäsluokkalainen, uusia aineita ovat lähinnä psykologia ja filosofia. Mutta kuten näistä seuraavista esittelyistä huomaat, ei lukio sen kummallisempi paikka ole kuin peruskoulukaan. Ainakaan ainevalikoimansa puolesta.

Äidinkieli ja vieraat kielet

Äidinkielen taidot ovat kaiken opiskelun, yleissivistyksen ja yhteiskunnassa toimimisen perusta. Äidinkieli on kirjoittamista, lukemista, puhumista ja ajattelemista – todellista elämän perussisältöä. Kansainvälistyvässä maailmassa oman kulttuurin ja kielen osaaminen on arvokasta pääomaa, joka auttaa myös ymmärtämään muita kulttuureja ja antaa välineet vieraidenkin kielien opiskeluun. Lukiossamme on mahdollista opiskella yhteensä yli kymmenen kurssia äidinkieltä. Voit myös suorittaa valtakunnallisen puheviestinnän päättökokeen. Viestinnän kurssilla puolestaan tehdään koulun omaa lehteä.

Vieraiden kielien opiskeleminen on hauskaa ja hyödyllistä. Työelämä ja vapaa-aikakin kansainvälistyvät, joten kielitaito on välttämättömyys. Monipuolisella kielivalikoimalla varmistaa tulevaisuuden menestyksen. Pitkien kielien syvempi osaaminen antaa hyvät valmiudet työelämänkin palvelukseen, lyhyet kielet puolestaan voivat auttaa vaikka lomamatkalla. Kielitaitoinen pärjää aina!

Laitilan lukiossa on mahdollista opiskella englannin ja ruotsin lisäksi ranskaa, saksaa, venäjää sekä tutustumiskurssien verran espanjaa ja latinaa. Ranskan ja saksan opiskeluihin voi myös sisältyä opintomatka Pariisiin tai Berliiniin – ja venäjänopiskelijat voivat päästä tutustumaan Pietariin.

Matemaattis-luonnontieteelliset aineet

Laitilan lukio tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet opiskella matematiikkaa ja luonnontieteellisiä aineita. Pakollisten kurssien lisäksi niin matematiikassa, fysiikassa, kemiassa kuin maantiedossa ja biologiassakin on tarjolla runsaasti syventäviä ja soveltavia kursseja. Myös käytännön työkursseja on mahdollista valita opinto-ohjelmaan. Luonnontieteiden opiskelu antaa hyvät lähtökohdat monelle tulevaisuuden uravaihtoehdolle, kuten teknillistieteellisille aloille ja vaikkapa lääketieteelliseen.

Kulttuuriaineet

Monipuolinen kulttuurintuntemus on osa lukiokoulutuksen tarjoamaa yleissivistystä. Lukiomme kurssitarjonta antaa jokaiselle opiskelijalle mahdollisuuden perehtyä syvällisesti ihmisten käyttäytymiseen, menneisyyteen ja yhteiskunnan erilaisiin ilmiöihin uskonnoista talouselämään.

Historiankursseilla huomataan, että historia on elämää ja elämä historiaa. Nykyhetken ymmärtäminen vaatii menneisyyden ymmärtämistä ja tulevaisuuden ennakoiminenkin perustuu historiasta opittuihin tietoihin. Historia ei kuitenkaan ole menneisyyteen jäänyt pölyinen oppiaine, vaan sitä opiskellaan koulussamme monipuolisesti ja modernein menetelmin.

Yhteiskuntaoppi puolestaan on aine, jonka perussisällöt ovat kaikkien suomalaisten arkielämää. Vaikuttaminen, yhteiskunnan eri ilmiöt ja toimijat, talouselämä, yrittäjyys, oikeusjärjestelmä ja Euroopan unioni tulevat tutuiksi monipuolisilla kursseilla. Näistä opinnoista on taatusti hyötyä lukion jälkeenkin!

Uskonnonopinnoista saa tietoa omasta ja vieraista kulttuureista. Nykymaailmassa on erityisen tärkeää olla tietoinen monista ajattelutavoista.

Psykologiaa opiskelemalla voi kehittää puolestaan paitsi itseään myös ymmärrystään ihmisen toiminnasta yleensä. Kurssien aiheet tarjoavat mahdollisuuden soveltaa opittuja asioita opiskelijan omaan elämään – psykologiasta voi olla hyötyä omien opiskelutapojen kehittämisessä.

Lukion filosofian kursseilla opiskelija voi avartaa käsityksiään esimerkiksi todellisuuden luonteesta, tiedon perusteista ja arvokysymyksistä. Pakollinen kurssi tarjoaa yleissivistävät tiedot filosofian historiasta sekä nykysuuntauksista ja muilla kursseilla perehdytään etiikkaan, tietoteorioihin, yhteiskuntafilosofiaan ja estetiikkaan.

Taito- ja taideaineet

Taito- ja taideaineissa on mahdollista suorittaa ylioppilaskoetta vastaava diplomikurssi, josta voi olla apua jatko-opintoihin hakeuduttaessa.

Kuvataide pyrkii kehittämään opiskelijan ymmärrystä visuaalisista ilmiöistä ja kuvallisista kulttuureista. Opetuksessa tutustutaan monipuolisiin työtapoihin ja materiaaleihin. Itseilmaisu, mielikuvitus ja luovuus vahvistuvat samalla, kun kursseilla opitaan tuntemaan taidetta, mediaa ja arkkitehtuuria.

Lukion musiikin kurssien tavoitteena on oman musiikkisuhteen syventäminen, vahvistaminen ja rikastaminen. Oman ilmaisun ja keksinnän kehittäminen sekä vuorovaikutustaitojen kehittäminen ryhmässä musisoitaessa ovat keskeisiä tavoitteita. Omakohtainen musiikin tuottaminen sekä kuuntelu ovat keskeisellä sijalla. Omasta musiikkikulttuurista käsin kehitetään musiikin tuntemusta siten, että tärkeimmät musiikin lajit ja keskeiset musiikkikulttuurit tulevat tutuiksi.

Terveellisen ja aktiivisen elämäntavan oppiminen on lukion liikunnankurssien tavoite. Hyvän kunnon merkitys niin fyysiselle kuin henkiselle ja sosiaalisellekin hyvinvoinnille on suuri ja lukiomme tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet liikkumiselle. Uimahalli, jäähalli, jalkapallo- ja pesäpallokentät, yleisurheilukenttä, kuntosali ja pururata ovat kurssilaisten käytössä vuodenaikojen mukaan. Myös vanhojentanssit kuuluvat liikunnanopetukseen. Kurssit kannustavat omaehtoiseen harrastamiseen ja vahvistavat opiskelijoiden itsetuntoa sekä sosiaalisia taitoja. Myös terveystiedon kursseilla opitaan tietoja, jotka tukevat opiskelijan suuntautumista terveelliseen elämään.

Erikoisviikoilla on ollut myös mahdollisuus valita kotitalouden kursseja, jotka tutustuttavat ruoka- ja tapakulttuurin kiemuroihin.

Kirjoitti: opo-Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti